Niške vesti

Rejting niških političara – istraživanje NSPM

Istraživanje časopisa Nova srpska politička misao pokazuje da bi građani Niša najviše glasova dali SNS-u i Draganu Sotirovski, jer se 25,9% ispitanih izjasnilo da bi glasalo upravo za nju.

Odmah iza nje je predsednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije i zamenik predsednika niške Skupštine Igor Novaković, sa 17,2%. Da bi glasali za nekog iz opozicije, ali da ne znaju za koga, reklo je 14,1% ispitanika.

Kada je reč o niškim opozicionarima, Slaviša Dinić iz Zajedno za Srbiju i Jelena Milošević iz Stranke slobode i pravde imaju po 5,1%. Tamara Milenković Kerković iz Dveri ima 4,9%, Đorđe Stanković iz Narodne stranke 3,5%, Vili Hadžić iz Zavetnika 3%, a Oliver Paunović iz Zdrave Srbije 1,2%.

Predsednik Gradskog odbora SPS-a Igor Novaković, koji se prema istraživanju nalazi na drugom mestu za gradonačelnika, smatra da je za njegov rezultat zaslužan brend stranke.

Nadam se da je u pitanju dobar uzorak. Zahvaljujem se mojim Nišlijkama i Nišlijama na podršci listi koju bih predstavljao. Ipak, smatram da moj predsednik Ivica Dačić, kao i sam brend SPS-a vuku taj procenat, nezavisno od mog imena. Iskreno se nadam i bio bih srećan da i ja lično dajem doprinos ovom rezultatu – ističe Novaković.

foto: Južne vesti

Poslanik i predsednik niškog Odbora Narodne Đorđe Stanković tvrdi da je istraživanje naručila jedna struja te stranke, s namerom da stvori lošu sliku o njemu.

Istraživanje je naručio Vuk Jeremić, rađeno je pre mesec dana sa ciljem da se kreira negativna slika o niškom Odboru, odnosno o meni lično. Nakon što sam dao podršku Mikiju Aleksiću, ovo istraživanje je izašlo i u suštini to je samo još jedna sliku u nizu koja pokazuje na koji način Vuk Jeremić vodi kampanju protiv svojih saradnika, počevši od cenzure na društvenim mrežama do botovanja, a sada i naručenih istraživanja. On je jedinstven slučaj da naručuje istraživanja protiv svojih saradnika – kaže Stanković.

Međutim, sekretar te stranke i Nišlija Stefan Jovanović kaže da ne zna da li je Narodna naručilac i da neće da odgovara na Stankovićeve “sramotne napade”.

Stanković je rekao samo da je naručilac Jeremić i ja se u odgovoru držim toga i ne bih da dalje proveravam tu informaciju. Verujem da u politici, ipak, mora da postoji neki nivo i da nije sve dozvoljeno. S druge strane istraživanja koje je objavio NSPM pokazuju veliku šansu za opoziciju u Nišu, jer aktuelna gradonačelnica ima loš rejing i gradska vlast je jako loše ocenjena. Zato nema prostora ljutnji, već je potrebna ozbiljnost da se sagleda ova šansa i da Niš bude grad gde će pasti vlast SNS – navodi Jovanović.

Đorđe Vukadinović iz Nove srpske političke misli kaže da nema obavezu da saopšti ko je naručio istraživanje, ali naglašava da je ono rađeno preko fiksnog i mobilnog telefona i tvrdi da je reč o reprezentativnom uzorku od 950 ispitanika. Takođe, navodi da je rađeno od 8. do 18. juna ove godine.
Mi smo ovo objavili sopstveno, ko god da je naručio, ja stojim iza tih rezultata. Najčešće istraživanja radimo za svoje potrebe, ali naravno da radimo i za naručioce, nekad su oni anonimni, nekad nisu, ali svakako iza rezultata stojimo mi i ja nemam obavezu da saopštavam ko je šta naručio. Kod nas nema razlike, ne tražimo nikakvu dozvolu za objavljivanje rezultata i ne želim da se uopšte izjašnjavam ko je naručilac, bar dok se ne konsultujem s njima – navodi Vukadinović.
Kako nezvanično saznajemo, naručilac posla jeste bila Narodna stranka.
U istraživanju nema rejtinga “Niš, moj grad” jer oni nisu ni bili u ponudi odgovora.

Exit mobile version